Τα «πάρε-δώσε» αλλιώς…..
Θέλει ψάξιμο το πάρε-δώσε με το ΕΣΠΑ της 08/07/2013 του Γιώργου Κράλογλου,
.......... [Ας δούμε τα στοιχεία που συνθέτουν αυτήν την σύγχυση.
Αρχικά ξεχωρίζει η ένσταση των επιχειρήσεων ως προς την πολιτική των Τραπεζών στην διαχείριση των κονδυλίων των ΕΣΠΑ. Λένε συγκεκριμένα, οι διαμαρτυρόμενοι επιχειρηματίες, ότι οι Τράπεζες με τις ανάγκες που έχουν και με την ανασφάλεια που τις διακρίνει εντάσσουν ακόμη και την χρηματοδότηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ στα πλέον «σκληρά» τραπεζικά προϊόντα, πράγμα που αποθαρρύνει επιχειρηματίες και επενδυτές.
Προβάλλοντας την ένσταση αυτή οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη στα προγράμματα εξηγούν και τους λόγους που κάνουν πολλούς επενδυτές να έχουν μεν εξασφαλίσει έγκριση υπαγωγής στο ΕΣΠΑ αλλά να μην προχωρούν στην σχεδιασμένη επένδυση και (όπως είναι φυσικό) να μην ενεργοποιούν τις διαδικασίες απορρόφησης της επιχορήγησης φοβούμενοι εμπλοκή τους σε σοβαρότατες οικονομικές περιπέτειες]..........
Σύμφωνα με το άρθρο, η χρηματοδότηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που δεν ευνοείται από τον Τραπεζικό τομέα και η μη ενεργοποίηση της απορρόφησης των επιχορηγήσεων από τους επενδυτές, διαμορφώνουν το κλίμα του: «Θέλει ψάξιμο το πάρε-δώσε με το ΕΣΠΑ».
Εκτός από τους προφανείς πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, που δεν οδηγούν πουθενά την ανάκαμψη της οικονομίας μας, ας θυμηθούμε μία από τις πολλές συνθήκες που έχουν διαμορφώσει και καθορίσει τα γεγονότα της οικονομικής μας καταστροφής.
Ανεξέλεγκτες υπερκοστολογήσεις υλικών, υπηρεσιών, προϊόντων κλπ., άδηλες προμήθειες, με προεκτάσεις δυσμενείς στην υλοποίηση «έργων» υποδομής και επιχειρηματικών σχεδίων σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Πως πραγματοποιούνται έργα και επιχειρηματικά σχέδια; Με την συμμετοχή των επαγγελματιών.
Πως συναλλάσσονται οι επαγγελματίες; Με την αποδοχή όρων και προδιαγραφών για ορισμένο χρονικό διάστημα σε συγκεκριμένες τιμές.
Πως διαμορφώνονται οι τιμές; Μέχρι πρόσφατα με την «μεγέθυνση» της οικονομίας σε μία κλίμακα ανακόλουθη της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Κρυμμένα κόστη, απίθανες «προμήθειες», με υπερκοστολόγηση της πληροφόρησης, με χρηματικά κονδύλια σε ανολοκλήρωτες επενδύσεις ή/και προσδοκίες για υλοποίηση. Ακόμα και οικονομικές απάτες με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων επαγγελματιών σε μία ατελέσφορη παλιά πρακτική.
Πως αντιμετωπίζονται οι αντίξοες συνθήκες, ρεαλιστικά, στην καθημερινότητα όλων των παραγόντων που την συνθέτουν; Με τον εξορθολογισμό των συναλλαγών σε ένα σύστημα ανοικτό στην πληροφόρηση.
Πληροφόρηση χωρίς : σύνορα, μετακινήσεις, έξοδα, διάθεση χρόνου και ενέργειας.
Σύστημα: ο χώρος στον οποίο στα στοιχεία που τον αποτελούν λειτουργούν διαδικασίες, με σκοπό την περιγραφή συνθηκών για την πραγματοποίηση κατασκευών, έργων, εμπορικών συμφωνιών.
Η παραδοσιακή αγορά μεταφέρεται στο διαδίκτυο όπου σε μια «νέα αγορά» οι δυνατότητες των χρηστών της πολλαπλασιάζονται.
Η πλατφόρμα εφαρμογής "Energy In Business" είναι ένας μοχλός εξισορρόπησης στις συναλλαγές των χρηστών της, σχεδιασμένη να αξιοποιεί την πληροφορία στην πράξη, με σκοπό την επίτευξη εμπορικών συμφωνιών.
Ηρώ Γκατζόφλια
Διαχείριση Σχεδιασμού, Περιεχομένου
& Συντονισμού Πλατφόρμας